Workshop: Fietsnavigatie

FIETSNAVIGATIE, IETS VOOR U?

Tijdens fietsvierdaagse De Achterhoek is het mogelijk om een workshop fietsnavigatie bij te wonen. Een goede navigatie wordt na de sportieve fietser nu ook steeds belangrijker voor de recreatieve fietser.

De jaarlijkse fietsvierdaagse in Laren begint op dinsdag 6 augustus. Wij, Goossens, zullen tijdens de vierdaagse een workshop geven (donderdag 8 augustus) in de grote tent aan de Verwoldseweg in Laren. “Mensen fietsen vaker en verder en dan is goede navigatie enorm handig.” Is het niet een beetje vreemd om een workshop te geven op een moment dat al drie van de vier dagen van de Achterhoekse Fietsvierdaagse er op zitten? Henk Beumer, eigenaar van Goossens begrijpt de vraag. “Maar, speciaal in het geval de fietsvierdaagse De Achterhoek is het hebben van navigatie niet zo nodig. De routes staan langs de weg zeer goed aangegeven, dus dat geeft eigenlijk nooit problemen. Het hebben van een goed navigatiesysteem is veel eerder bedoeld voor fietsers die er zelf op uit gaan en dan natuurlijk en een gebied dat ze niet zo goed kennen. Wij denken dat in de groep deelnemers aan de fietsvierdaagse er veel mensen zijn voor wie dat geldt.

Elektrische fiets navigatiesystemen

Voor menig sportieve fietser is het bezit van een navigatiesysteem al lang niet meer vreemd. De laatste jaren neemt het gebruik van een navigatie door recreatieve fietsers fors toe merkt Henk Beumer. Voor een groot deel is dat toe te schrijven aan de enorme groei van het aantal e-bikes. “De elektrische fiets heeft ervoor gezorgd dat mensen vaker weer gaan fietsen, maar hierdoor ook verder weg. Fietsen is voor veel meer mensen iets comfortabels geworden, nu ze de elektrische ondersteuning hebben. Dan kom je dus ook vaak in gebieden waar je de weg niet goed kent. Een goede navigatie is dan ontzettend handig.

Smartphone navigatie beperkt

Natuurlijk gebruiken sommige mensen hun smartphone als navigatie, maar daar zitten een paar nadelen aan. Ten eerste is de batterijduur van een telefoon aanzienlijk minder en ten tweede zijn de mogelijkheden minder, voornamelijk in routekeuzes. Met een goed fietsnavigatiesysteem kom je vaker op verrassende wegen. Ook heb je met navigatiesystemen extra mogelijkheden als hartslag en cadans meting.

Kaart word nog steeds gebruikt om te navigeren

Henk Beumer merkt dat nu nog steeds veel recreatieve fietsers aan het navigeren slaan met behulp van een vertrouwde ‘kaart voor op de fiets’. “We merken dat veel fietsers koudwatervrees kennen als het gaat om digitale fietsnavigatie. Dat is echt niet nodig en dat is de voornaamste reden van een workshop geven. We laten met behulp van een beamer zien wat het allemaal inhoudt en hoe het werkt. Ook zullen we mensen individueel inlichten. Er zijn op dit moment navigatiesystemen vanaf tweehonderd euro die perfect zijn voor de recreatieve fietser. Die navigatiesystemen zijn erg overzichtelijk en laagdrempelig. Makkelijk in gebruik dus… Zonder allerlei toeters en bellen die een sportieve fietser juist wel graag in zijn/haar navigatie wil hebben. Dat soort systemen, met hartslag- en hoogtemeters enzo, hebben recreatieve fietsers helemaal niet nodig.

Aanmelden voor de workshop is gewenst. Dit kan via info@fietsvierdaagseachterhoek.nl. Hij wordt op donderdag 8 augustus maar liefst 3x gehouden (13:00 – 14:00 & 15:00 uur). Mocht je op 8 augustus niet kunnen of niet in de mogelijkheid zijn om in Laren te komen kun je natuurlijk altijd in onze winkels terecht voor advies en uitleg.