GOOSSENS BLOG: HOE ONDERHOUD IK MIJN FIETS?

ZORG GOED VOOR JE FIETS

We gaan de lente in, maar er zullen zeker nog wel natte wegen / bospaden zijn of zelfs zo nu en dan vrieskou. Dat weer is niet altijd goed voor je dierbare fiets. De fiets waar je misschien wel regelmatig veel van vraagt. Al die zooi als nattigheid, modder en zout is natuurlijk niet goed voor je trouwe tweewieler. En dat betekent dat er weer veel gewassen mag gaan worden.

Met name eigenaren van mountainbikes, gravelbikes en racefietsen stellen ons regelmatig de volgende vraag: “hoe kan ik mijn fiets nou het beste schoonmaken en onderhouden tijdens deze barre omstandigheden?” Goossens Tweewielers zet daarom een aantal tips en producten voor je op een rij om goed gepoetst en gesmeerd voor de dag te komen.

Wat heb ik nodig voor het schoonmaken van een fiets?

Het klaar maken van je racefiets en mountainbike begint met schoonmaken. Het is verstandig om ervoor te zorgen dat je nooit begint met een vieze fiets. Hoe viezer je fiets, hoe sneller belangrijke onderdelen namelijk slijten. En hiervoor heb je een aantal materialen nodig.

Reinigingsmiddelen

Bionet: het biologisch afbreekbare schoonmaakmiddel dat al jaren wordt aangeraden bij ons in werkplaats en winkel. Dit middel kan verdund worden met water maar ook onverdund gebruikt worden. Het is perfect om je frame, ketting, tandwielen en andere bewegende onderdelen te reinigen en ontvetten. En maakt je fiets schoon zonder de lak of andere delen aan te tasten.

De poetsdoek: Gebruik een stevig materiaal dat niet gelijk kapot gaat wanneer het blijft haken achter bijvoorbeeld een tandwiel.

Alles in één set? De Muc-Off fiets reiniger set is een complete set met schoonmaakspullen en een hogedruk reiniger.

De Muc-Off hogedruk reiniger is de eerste hogedrukreiniger die specifiek voor fietsen en motoren is gemaakt! Er zijn drie opzetstukken ontworpen voor maximale schoonmaak-prestaties zonder schade aan te brengen aan onderdelen en oppervlaktes.

Bij deze hogedruk reiniger worden alle drie de opzetstukken meegeleverd:

  • Één voor de fiets: Veilig te gebruiken op het oppervlak, maar ook op lagers, vering en overige onderdelen;
  • Één voor motoren: Een hogere druk, maar nog steeds veilig voor het oppervlak en onderdelen;
  • Één in druk verstelbare lans: Aan te passen voor een hogere druk reiniging voor bijvoorbeeld de banden van de motor

Ook zitten er bij de set verschillende schoonmaken spullen van Muc-Off


Doe maar gemakkelijk!

Gebruik een kettingreiniger om, juist, je ketting te reinigen. Lekker makkelijk. De ketting wordt door de borsteltjes geleid zonder dat je deze hoeft te demonteren. Alle vuil wordt vervolgens snel en gemakkelijk uit de kettingschakels geborsteld. Denk bijvoorbeeld aan de kettingreiniger van BBB, de BTL-21 Bright & Fresh.

Ook tussen de tanden poetsen
Gebruik een cassetteborstel om ook al het vuil goed tussen de tandwielen van je cassette te verwijderen. Met de BBB Cycling borstel laat je je fietsonderdelen er weer als nieuw uit zien. De extra dikke en stevige borstels zijn uitwasbaar en kunnen keer op keer opnieuw gebruikt worden. Voeg de cassette borstel toe aan je gereedschapsset en maak je werkplaats compleet.
Extra dikke borstels voor het schoonmaken van de cassette.
De duurzame nylonharen blijven hard.


Bescherm je fiets nog wat extra

Na het schoonmaken, wassen en drogen kan je nog wat extra aandacht besteden aan je fiets. Als je echt van je materiaal houdt, dan begin je eerst met een wax spray. Wax vormt een dun laagje op je lak en beschermt je frame tegen water en vuil.

Belangrijk hierbij is dat je (bij het eerste gebruik) de ketting heel goed ontvet voordat je gaat smeren, anders blijft de wax niet zitten.


Aan de slag met de schoonmaak!

Stap 1: Grof vuil verwijderen

Verwijder het ergste vuil van de fiets met een zachte borstel, poetsdoek in combinatie met een sopje van water met Bionet, of maak gebruik van een tuinslang. Gebruik nooit een hogedrukreiniger of dergelijke andere. Indien er zout op de weg ligt, reinig je fiets dan direct na het fietsen! Zout vreet in de lak van je fiets en tast je onderdelen aan, wacht dan dus niet te lang met schoonmaken

Stap 2: Aandacht voor je onderdelen

Zodra het ergste vuil is verwijderd, kan je extra aandacht besteden aan bewegende onderdelen zoals ketting, cassette, derailleurs, kabels, naven, verende voorvork even goed nalopen om eventueel zand en zout te verwijderen. Gebruik hier de hierboven genoemde reinigingsmiddelen

Stap 3: Smeer je fiets goed

Als de hele fiets schoon (en weer droog) is, wordt het tijd om te smeren. Dit voorkomt roest en houd de boel soepel. Alleen de ketting dient goed gesmeerd te worden; draai tijdens het smeren je pedaal rond en schakel naar de verschillende tandwielen om het smeermiddel te verspreiden. Derailleurwieltjes worden op die manier ook meegenomen. Ook op andere bewegende delen kan je tot slot nog een kleine druppel smeermiddel aanbrengen, maar vooral niet teveel. Let op: zorg dat er geen vet op de remschijven of remblokken komt, want daardoor zal de werking van de remblokken afnemen! Mocht er toch per ongeluk vet op de remschijf terecht zijn gekomen, verwijder dit dan gelijk met bijvoorbeeld een rem reiniger.