24nov

Winterschoonmaak, hoe onderhoud ik mijn fiets?

WINTERSCHOONMAAK

Afgelopen dagen hebben we de eerste ijzel en sneeuwval gehad. Af en toe mogen we nog een dag genieten van wat mooi weer, echter zullen we ons de komende maanden klaar moeten maken voor regen, modder, sneeuw en ijzel. Dat weer voorspeld uiteraard niets goeds voor je dierbare fiets. De fiets waar je misschien wel regelmatig veel van vraagt. Al die zooi is natuurlijk niet goed voor je trouwe tweewieler. En dat betekend dat er weer veel gewassen mag gaan worden.

Met name eigenaren van mountainbikes, crossfietsen en racefietsen stellen ons regelmatig de volgende vraag: “hoe kan ik mijn fiets nou het beste schoonmaken en onderhouden tijdens deze bare omstandigheden?” Goossens Tweewielers zet daarom een aantal tips en producten voor je op een rij om goed gepoetst en gesmeerd voor de dag te komen.

Wat heb ik nodig voor een winterschoonmaak?

Het winter klaar maken van je racefiets en mountainbike begint met schoonmaken. Het is verstandig om ervoor te zorgen dat je nooit begint met een vieze fiets. Hoe viezer je fiets, hoe sneller belangrijke onderdelen namelijk slijten. En hiervoor heb je een aantal materialen nodig.

Reinigingsmiddelen

Bionet: het biologisch afbreekbare schoonmaakmiddel dat al jaren word aangeraden bij ons in werkplaats en winkel. Dit middel kan verdund worden met water maar ook onverdund gebruikt worden. Het is perfect om je frame, ketting, tandwielen en andere bewegende onderdelen te reinigen en ontvetten. En maakt je fiets schoon zonder de lak of andere delen aan te tasten.

 

De poetsdoek: Gebruik een stevig materiaal dat niet gelijk kapot gaat wanneer het blijft haken achter bijvoorbeeld een tandwiel.

 Doe maar makkelijk!

Gebruik een kettingreiniger om, juist, je ketting te reinigen. Lekker makkelijk. De ketting wordt door de borsteltjes geleid zonder dat je deze hoeft te demonteren. Alle vuil word vervolgens snel en gemakkelijk uit de kettingschakels geborsteld. Denk bijvoorbeeld aan de kettingreiniger van BBB, de BTL-21 Bright & Fresh.

Ook tussen de tanden poetsen
Gebruik een cassetteborstel om ook al het vuil goed tussen de tandwielen van je cassette te verwijderen.

 

 


Bescherm je fiets nog wat extra

Na het schoonmaken, wassen en drogen kan je nog wat extra aandacht besteden aan je fiets. Als je echt van je materiaal houdt, dan begin je eerst met een wax spray. Wax vormt een dun laagje op je lak en beschermt je frame tegen water en vuil.

Belangrijk hierbij is dat je (bij het eerste gebruik) de ketting heel goed ontvet voordat je gaat smeren, anders blijft de wax niet zitten. Lees hier meer over smeermiddelen.


Aan de slag met de schoonmaak!

Stap 1: grof vuil verwijderen

Verwijder het ergste vuil van de fiets met een zachte borstel, poetsdoek in combinatie met een sopje van water met Bionet, of maak gebruik van een tuinslang. Gebruik nooit een hogedrukreiniger of dergelijke andere. Indien er zout op de weg ligt, reinig je fiets dan direct na het fietsen! Zout vreet in de lak van je fiets en tast je onderdelen aan, wacht dan dus niet te lang met schoonmaken

Stap 2: aandacht voor je onderdelen

Zodra het ergste vuil is verwijderd, kan je extra aandacht besteden aan bewegende onderdelen zoals ketting, cassette, derailleurs, kabels, naven, verende voorvork even goed nalopen om eventueel zand en zout te verwijderen. Gebruik hier de hierboven genoemde reinigingsmiddelen

Stap 3: smeer je fiets goed

Als de hele fiets schoon (en weer droog) is, word het tijd om te smeren. Dit voorkomt roest en houdt de boel soepel. Alleen de ketting dient goed gesmeerd te worden; draai tijdens het smeren je pedaal rond en schakel naar de verschillende tandwielen om het smeermiddel te verspreiden. Derailleurwieltjes worden op die manier ook meegenomen. Ook op andere bewegende delen kan je tot slot nog een kleine druppel smeermiddel aanbrengen, maar vooral niet teveel. Let op: zorg dat er geen vet op de remschijven of remblokken komt, want daardoor zal de werking van de remblokken afnemen! Mocht er toch per ongeluk vet op de remschijf terecht zijn gekomen, verwijder dit dan gelijk met bijvoorbeeld een rem reiniger.