Schwalbe start recycling binnenbanden Benelux

Nederland is een fietsland! Ongeveer 84% van de Nederlandse bevolking bezit wel één of meerdere fietsen. In totaliteit zijn er in Nederland welgeteld ruim 22.800.000 fietsen. Al deze fietsen samen zijn goed voor zo’n circa 15 miljard fietskilometers per jaar in Nederland. Al deze kilometers betekenen dan ook weer dat er ook wel eens een binnenbandje wordt lek gereden. In de meeste gevallen worden deze binnenbanden vervangen en vervolgens weggegooid. Fietsbandenfabrikant Schwalbe is daarom in 2015 al gestart om oude binnenbanden in Duitsland in te zamelen en deze te recyclen voor de productie van nieuwe binnenbanden.

 

Na deze succesvolle start in Duitsland is Schwalbe nu zover om dit programma ook in de Benelux aan te bieden. De consument kan zijn of haar oude binnenbanden inleveren bij de fietsdetaillist, die vervolgens de binnenbanden opspaart en kosteloos naar Schwalbe opstuurt. Schwalbe verzamelt de binnenbanden en zorgt voor transport naar de productielocatie in Indonesië waar de banden worden gerecycled.

100% recyclebaar

Elke Schwalbe binnenband op de markt is 100% recyclebaar en bestaat op dit moment al voor 20% uit gerecycled materiaal. Schwalbe is al jaren actief om zo groen mogelijk te produceren vanuit de gedachte ‘Cycling en Recycling’.

Green Guard anti-leklaag

In 2010 werd hiervoor de eerste Eurobike award gewonnen met de Green Guard anti-leklaag, deze lekbescherming bestaat voor een derde uit gerecyclede latexproducten en wordt gebruikt in verschillende banden binnen de Schwalbe collectie waaronder de bekende Marathon.

Eurobike Green Award

In 2015 behaalde Schwalbe vervolgens een Eurobike Green award gewonnen voor het binnenbanden recycling programma in Duitsland.
In 2017 werd de tweede Eurobike Green award behaald met de introductie van de Road Cruiser, de meest ‘groene’ fietsband van Schwalbe. Het rubber van deze band bestaat grotendeels uit een combinatie van natuurlijk rubber en hoogwaardig gerecyclede rubbermaterialen.