Schwalbe Airless System, de band zonder lucht!

Wereldnieuws! Schwalbe Airless System, de band zonder lucht!

Geen zorgen meer om een lekke band? Hiervoor brengt Schwalbe nu het revolutionaire Airless System op de markt. De binnenband van het systeem bestaat uit een extreem elastisch thermoplastisch Polyurethaan. Dit materiaal zorgt voor een lichte loop en meer comfort. Montage en verkoop vinden exclusief plaats via de gecertificeerde vakhandel!

Zorgeloos fietsen met Schwalbe Airless System

Rondom zorgeloos. Dit mag je bij deze band letterlijk nemen. Eenmaal gemonteerd kan er, bij normaal gebruik, tot wel 10.000 kilometer zorgeloos gefietst worden met het Airless System. Zonder onderhoud, nooit meer lekrijden en nooit meer pompen. Met een gevoelsmatige luchtdruk van rond de 3,5 bar zijn de rijeigenschappen vergelijkbaar met die van een binnenband.

“Betreffende het comfort, de levensduur en het onderhoudsvrije systeem. Airless System biedt ons voor het eerst een echt alternatief voor de binnenband.” Dit zegt René Marks, Schwalbe product manager touring.

Wat men zich tot nu toe slechts kon wensen wordt dit seizoen realiteit. Of het nu gaat om fietsverhuurders, forenzen of gewoon om fietsers die nooit meer lek willen rijden en pompen. Ook E-bikes, die op grond van hun hoge gewicht, hogere snelheden en hogere belasting in bochten, hogere eisen aan een band stellen, profiteren van de lange levensduur en het onderhoudsvrije Airless System.

Nieuwe Dimensie in veerkracht – duizenden mini luchtkussentjes

Massieve binnenband systemen bestaan al. Wat dit nieuwe Airless System zo buitengewoon maakt, zijn de technische eigenschappen van de foamdeeltje. Deze deeltjes bestaan uit thermoplastisch polyurethaan (E-TPU), bekent onder de merknaam Infinergy®  van BASF. Het is overigens hetzelfde materiaal dat in de zolen van Adidas BOOST hardloopschoenen gebruikt wordt. Zo heeft de Airless tube een uitstekende demping, biedt het veel comfort en geeft zelfs een energieboost dankzij de uitmuntende flexibiliteit van het materiaal.

„En precies die sensationele veerkracht maakt hét verschil in vergelijking met de tot dusver gebruikte foamsoorten voor solid tubes“, verklaart René Marks. De fysieke kracht waarmee het gecomprimeerde materiaal weer naar haar oorspronkelijke vorm terug veert, is bij dit E-TPU foam meer dan tweemaal zo hoog dan bij bestaande systemen. De oorzaak: het E-TPU foam bestaat uit duizenden hermetisch verzegelde luchtkogeltjes. Ze vormen samen een zeer elastisch luchtkussen, dat niet wordt beïnvloed door permanente belasting.

„De Airless tube met zijn duizenden mini luchtkussentjes en enorme regeneratie vermogen biedt geweldige voordelen. Grote voordelen ten opzichte van huidige materialen voor massieve binnenbanden. Het is een echt alternatief voor de binnenband“, verklaart René Marks. De technische voordelen veroorzaken slechts een licht prestatieverlies. Zo is de rolweerstand en het gewicht iets hoger dan bij binnenbanden. Echter overal waar een 100% onderhoudsvrij systeem de prioriteit heeft, verslaat het Airless System de binnenband.

Voor fietsers daarentegen blijft de binnenband de eerste keuze. Omdat zij veel waarde hechten aan goede prestaties en een balans tussen band, binnenband en ondergrond. “Met name sportieve fietsers zijn met de klassieke butyl-binnenband of tubeless systemen het beste af.“

Montage van het Schwalbe Airless System

Het Schwalbe Airless System wordt met een speciale montage tool gemonteerd. De montageduur is met maar vijf tot tien minuten niet veel langer per band dan bij een normale montage. De montage is uitsluitend bij de fietsvakhandel mogelijk en alleen door fietstechnici, die na een training van Schwalbe gecertificeerd zijn. “Een leek kan dit systeem niet monteren. De montagetool en het driedelige Airless System verkopen wij uitsluitend via de gecertificeerde vakhandel, omdat men alleen daar over de noodzakelijk technische expertise beschikt”, aldus René Marks.

Het systeem bestaat uit een Airless band in de afmeting 40-622, een Airless tube uit wit thermoplastisch polyurethaan en een blauwe Airless ring. Deze ring zorgt voor compatibiliteit van het systeem met de verschillende velgmaten. Het systeem is geschikt voor velgen met een velgbedbreedte van 19 tot 21 millimeter. In de verkoop heeft een Airless System – met één band, tube en ring – voor één wiel een consumenten prijs van 84,90 Euro (excl. montage).

Gecertificeerd werkplaats personeel

In onze werkplaats hebben wij gecertificeerde monteurs voor het Schwalbe Airless System. Onze monteurs zijn de uitdaging van Schwalbe aangegaan en hebben met succes deelgenomen aan de training. Zij zijn nu klaargestoomd voor vakkundige montage en verkoop van het Airless System. Maak een afspraak in de werkplaats of neem contact op.