Per 1 juli: Telefoon gebruik op de fiets verboden!

Per maandag 1 juli gaat er een nieuwe wetswijziging van kracht, deze wijziging verbiedt het gebruiken van je telefoon tijdens het fietsen. Hier onder zetten we voor u nog even op een rijtje wat er nog wel mag en wat de consequenties zijn van het blijven gebruiken van de telefoon op de fiets.

Dat het reglement verkeersregels en verkeerstekens uit 1990 aangepast zou worden werd afgelopen jaar al bekend. Dit werd in werking gezet om ook telefoongebruik op de fiets te verbieden. Volgens het kabinet was er een “groot maatschappelijk draagvlak” voor de wijziging, deze wijziging moet vooral de veiligheid in het verkeer stimuleren.

Wat gaat deze wet nou precies verbieden?

Vanaf maandag 1 juli is het niet meer toegestaan om elektronische apparaten zoals mobiele telefoons, navigatiesystemen, tablets of muziekspelers vasthouden te houden tijdens het fietsen.

Zodoende wil de regering voorkomen dat je gaat Whatsappen, bellen of andere dingen op je telefoon doet tijdens het fietsen. Wanneer je fietst maak je deel uit van het verkeer, en het als je gebruik maakt van je telefoon tijdens deze deelname leidt dit ontzettend af waardoor je niet in de gaten hebt wat er om je heen gebeurd. En dit is levensgevaarlijk.

De wet verbiedt het vasthouden van een telefoon, hierdoor kan je dus ook beboet worden als je het toestel ongebruikt in een hand houdt. Fietsers dienen hun telefoon weg te stoppen in een broek- of jaszak, of in een tas. Ook mag je je telefoon bevestigd hebben op je fiets, waar je dan wel je navigatie op mag gebruiken hebben.
Bekijk hier de smartphone accessoires om te bevestigen aan het stuur.

Handsfree is wel toegestaan

Handsfree navigeren, muziek luisteren of bellen mag wel. Bijvoorbeeld via een koptelefoon of oortje waarmee u het apparaat bedient. Je moet dan wel zorgen dat je het omgevingsgeluid nog hoort. Bijvoorbeeld door maar 1 oordopje te gebruiken. Of het volume lager te zetten. Je mag wel de knopjes aan uw koptelefoon of aan het snoer van uw oordopjes gebruiken om uw telefoon of muziekspeler te bedienen.

Hoe hoog is de boete voor het telefoongebruik op de fiets?

Deze boete bedraagt maar liefst een 95 euro. Dit bedrag is afgestemd op de andere boetes die fietsers op het moment al kunnen krijgen. Wie bijvoorbeeld door rood fietst, moet ook al 95 euro betalen.

Het is wel zo dat telefoongebruik op de fiets minder hoog wordt beboet dan in de auto: daar wordt een bedrag van 240 euro gerekend. Dat heeft te maken met de grotere snelheden en gevaren die erbij komen kijken. Een afgeleide automobilist kan meer schade aanrichten.

Wees bewust van je omgeving tijdens deelname aan het verkeer, en houd geen mobiele telefoon meer in je hand tijdens het fietsen. We raden je aan een smartphone houder voor op de fiets aanschaffen, dat scheelt je een 95 euro.

Hoe groot is de kans dat ik een boete krijg?

Volgens minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid zal het telefoonverbod in het begin extra gehandhaafd worden. De kans dat je in de eerste weken een boete krijgt bij een overtreding is daarom mogelijk groter.

Of er in de praktijk ook echt veel boetes worden uitgedeeld, zal pas na de eerste periode blijken.