Gravelrijden: Het avontuur begint waar de verharde weg ophoudt

Gravelrijden. Heb jij het al geprobeerd?

Gravelrijden wordt steeds populairder en dat is niet vreemd. Nederland heeft prima routes voor gravelrides en er worden steeds vaker ritten georganiseerd. Maar welke fiets is geschikt voor gravelrijden? Wat trek je aan en wat moet je zeker meenemen tijdens je rit? We hebben alle informatie voor je verzameld.

Het rijden op gravelwegen is aan een snelle opmars bezig. Het is een uiterst populaire manier om tijd in het zadel door te brengen. Er is namelijk nog heel veel onbekend terrein te verkennen, het is afwisselender dan het rijden op asfaltwegen en er is veel minder verkeer. Bovendien kan iedereen het doen.

Gravelrijders zijn mensen die van elk avontuur een groot feest kunnen maken. Wil je ook onderdeel zijn van het snelst groeiende fietssegment van dit moment? Hier lees je alles wat je moet weten over gravelbikes en bijpassende uitrusting zodat je zeker weet dat je eerste gravelavontuur meteen een onvergetelijke ervaring wordt.

Wat is een gravelbike?

Gravelbikes zijn veelzijdige fietsen die geschikt zijn voor het rijden op verschillende soorten ondergrond. Je kunt er probleemloos mee omschakelen tussen verharde wegen en onverharde paden. Ze zijn een ideale keuze op dagen wanneer je niet weet waar je rit naartoe zal leiden.

Gravelbikes zijn min of meer de studenten van de fietswereld – soms hard werken, maar vooral ook hard feesten. De meeste hebben een racestuur en de comfortabele geometrie van een endurance racefiets, maar zijn voorzien van stoere, dikke banden die qua breedte meer lijken op die van een mountainbike. Bredere banden zorgen voor meer comfort en grip op een zachtere ondergrond.

Fietsen die speciaal ontworpen zijn voor gravelrijden, hebben ook meer bevestigingspunten waardoor je meer spullen en water kunt meenemen. Zo kun je langere ritten maken met alle noodzakelijkheden aan boord.

Heb ik een gravel-specifieke fiets nodig?

In essentie is gravelrijden net als rijden op de weg: technisch gezien kun je het op elk soort fiets doen. Maar het is veel comfortabeler en efficiënter op een echte gravelbike omdat die speciaal gebouwd is voor het rijden op verschillende soorten ondergrond.

Als je plotseling zin krijgt in een wild avontuur en je hebt niet de beschikking over een echte gravelbike, dan raden we je aan om te kiezen voor een fiets met schijfremmen en bredere banden. Die machines geven je meer controle, vertrouwen en remkracht op losse en modderige ondergrond.

Wat moet ik aan?

Wat je draagt tijdens een gravelrit heeft alles te maken met je persoonlijke voorkeur. Je kunt een strakke lycra-outfit kiezen, of juist gaan voor wijdere vrijetijdskleding. Bij gravel-evenementen zie je rijders van alles dragen: van strakke racebroeken met zeem tot afgeknipte lange broeken. Het belangrijkste is dat je iets comfortabels draagt.

Fietsspecifieke kleding is altijd de beste keuze voor langere ritten. Fietsbroeken of bibshorts hebben een zeem die ervoor zorgt dat je comfortabel in het zadel kunt zitten. Fietsshirts hebben speciale achterzakken waar je belangrijke zaken zoals gereedschap en eten gemakkelijk in kunt opbergen.

Welke uitrusting hebt ik nodig?

Elk geweldig avontuur begint met allerlei lijstjes, zorgvuldige planning en veel te veel spullen.

Ok, je hebt gelijk – meestal zijn de beste avonturen het gevolg van een spontane actie. Zo lang je maar goed voorbereid bent en alle noodzakelijke spullen hebt, kun je direct de lokroep van de natuur beantwoorden en gelijk op pad gaan.

Wij adviseren:
– veel water & voeding
– voor en achter dagrijverlichting
– handschoenen
– dragers met losse tassen, frametassen of een lichtgewicht rugzak
– een reparatieset met reservebanden, een pomp en een multitool
– een GPS-computer