Blog: Kies je koersbroek

Blog: Kies je koersbroek

Blog: Kies je koersbroek

​Korte broekentijd: welke fietsbroek voor wie?

Het is voorjaar! Dat betekent dat we massaal de racefiets opgaan. Het liefst natuurlijk in korte fietsbroek, want blote benen horen bij het ultieme fietsgevoel. Vind echter maar eens een geschikte koersbroek tussen alle merken en soorten, om van de uiteenlopende zemen nog maar niet te spreken. Goossens zet een aantal zaken op een rij waarop je moet letten bij de aanschaf van jouw ideale koersbroek. We doen dit aan de hand van vijf vragen die het meest gesteld worden bij ons in de winkel:  

Vraag 1: Wat kost een fietsbroek?

De prijzen lopen uiteen van € 35 tot € 350 euro. Is zo’n dure broek nou echt beter? Ja, over het algemeen wel. Zowel de kwaliteit van het zeem (zie vraag 2) als van de stof lopen erg uiteen en bepalen voor een groot deel het draag- en zitcomfort. Wil je een beetje een redelijke broek, houd dan in elk geval rekening met een bedrag van minimaal € 75 tot € 100.

Vraag 2: Welke verschillende zemen zijn er?

En dan zijn we aangekomen bij het belangrijkste van een fietsbroek: ‘het zeem’. Hoewel we een heel boek kunnen schrijven over verschillende soorten zemen en hun eigenschappen, proberen we het hier kort te houden:
De goedkoopste zemen zijn meestal het dunst en hebben een egaal oppervlak. Betere zemen zijn dikker en hebben ventilatiegaatjes die helpen om je huid droger te houden en daarmee huidirritaties te voorkomen. Vaak hebben deze zemen ook verschillende dikteniveaus op plekken waar de meeste druk ontstaat (zoals bij de zitbotten) te ontzien. Luxe broeken voor heren hebben soms een soort ‘gootje’ voor het geslachtsdeel. Kies in elk geval voor een merk dat gespecialiseerd is in fietskleding en waar bijvoorbeeld de pro’s ook in fietsen zoals Castelli, Sportful en Craft. Zulke merken doen namelijk veel onderzoek naar zitcomfort en hebben er jarenlange ervaring mee. Vaak hebben ze ook goedkopere modellen in het assortiment, die prima zijn voor de gemiddelde fietser. En last but not least: welke broek je ook kiest, draag nooit ondergoed onder de fietsbroek. De randjes gaan irriteren en de zeem verliest een deel van zijn werking. Niet doen dus!

Vraag 3: Is er verschil tussen heren- en damesbroeken?

Ja, net als bij normale kleding zit er verschil tussen heren- en damesfietsbroeken. Dit zit hem niet alleen in de pasvorm, maar ook in het zeem. Een herenzeem is vaak wat langer van vorm en de achterkant wat smaller. Dameszemen zijn aan de voorzijde wat korter en aan de achterkant wat breder, omdat het bekken van dames over het algemeen breder is. En dan nog even over de pasvorm: bij zowel heren als dames moet een broek goed aansluiten (fietskleding is over het algemeen nauwsluitend). Dus de broek moet niet knellen, maar zeker ook niet plooien of slobberen. Maak bij het passen een paar fietsbewegingen met je benen om te zien of de broek dan ook nog prettig zit en of het elastiek onderaan de pijpen niet knelt. Duurdere broeken hebben overigens vaak een breder elastiek onderaan de pijpen, dat comfortabeler zit dan een dunne band.

Vraag 4: Moet ik een broek met of zonder bovenstuk?

Of je liever met of zonder bretels fietst, is een persoonlijke keuze. Over het algemeen fietsen heren vaker met bovenstuk (bibshort) en dames nog wat meer zonder (short). Wel groeit de vraag naar damesbroeken met bretels. Het voordeel van bretels is dat de broek beter blijft zitten en niet afzakt en je hebt geen last van een (knellende) band in je buik. Al zijn er steeds meer broeken met een bredere bovenband die minder snel knelt. Daarnaast koelt je rug minder snel af.
Een reden om voor een broek zonder bovenstuk te kiezen, is omdat het praktischer is als je naar de wc moet of omdat bij sommige fietsers de bretels irriteren bij de schouders. Ook is zo’n fietsbroek tijdens de echt warme dagen wat koeler.

Vraag 5: Wanneer kan je de korte broek aan?

Vanaf welk moment de korte broek aan kan, daar zijn de meningen over verdeeld. En dat is logisch aangezien de een het sneller warm heeft dan de andere en de intensiteit nogal kan verschillen per persoon en per rit. Belangrijk in elk geval is dat je spieren niet te koud worden. Te heet is natuurlijk ook niet goed, want afkoelen – net als opwarmen – kost je lichaam energie. We hebben het even nagevraagd bij een aantal doorgewinterde fietsfanaten en komen zo tot de volgende indeling:

  • >20 graden: een korte broek
  • tussen 15-20 graden: de korte broek kan aan! Ben je een koukleum of ben je nog niet goed opgewarmd, dan kan je een driekwartbroek overwegen of knie- of beenstukken gebruiken. Koukleumen mogen uiteraard nog een lange broek dragen.
  • < 15 graden: lange broek of beenstukken. Voor de kacheltjes onder ons: trek vooral een korte broek aan als je dat prettiger vindt.

 

DAMES: Castelli Velocissima € 100  DAMES: Assos Laalalal Lady Short € 143,90 DAMES:Bontrager Solaris (short) € 44,99

Heb je nog vragen over welke broek bij jou past of bijvoorbeeld over welke maat je nodig hebt, neem dan contact op met een de Goossens-medewerkers. Wij helpen je graag bij het maken van een keuze.
Telefoon: 0545-271392.
Contactformulier.