Goossens besteed deze maand extra aandacht aan zichtbaarheid van fietsers. En dan gaat het niet alleen om verlichting op de fiets in het donker, maar absoluut ook over hoe je zichtbaarheid overdag kunt verbeteren. Als fietser ben je kwetsbaar in het verkeer. Dit heeft onder andere te maken doordat je minder ruimte inneemt en minder opvalt dan bijvoorbeeld auto’s en motoren.

Fietsenmerk Trek heeft – samen met de Clemson University – onderzoek gedaan naar oorzaken en oplossingen omtrent (slechte) zichtbaarheid van fietsers. Belangrijke uitkomst is dat als je automobilisten voldoende tijd geeft om te reageren op je aanwezigheid, de situatie zal verbeteren. De vraag is dus wat je zelf kunt doen om beter op te vallen! Wat kun je doen om automobilisten te laten weten dat je er bent?  De uitkomsten uit het onderzoek hebben geresulteerd in drie basisvoorwaarden voor een betere zichtbaarheid op de weg:

1 Always On

Fietsverlichting voor en achter. Dag én nacht. Een studie uit Denemarken laat zien dat fietsers die overdag met verlichting rijden 33% minder kans hadden bij een ongeval betrokken te raken dan fietsers zonder dagrijverlichting. Verbeter je eigen statistieken door vandaag nog met dagrijverlichting te gaan rijden. Als je iets wilt doen aan het verbeteren van je eigen zichtbaarheid, kies dan voor een koplamp en achterlicht die geschikt zijn als dagrijverlichting. Verlichting is meer dan alleen lumens, want niet elke lamp is overdag zichtbaar.

2 Biomotion

Vestig de aandacht op de bewegende delen van je lichaam. Mensen zijn roofdieren en we zijn getraind om beweging te herkennen, helemaal beweging van andere mensen. Plaats daarom fluorescerend en reflecterend materiaal op dingen die bewegen: voeten, wielen, enzovoort. Zo wordt het basale menselijk instinct maximaal benut. Onderzoek heeft aangetoond dat fietsers die effectief gebruikmaken van biomotion de kans om betrokken te raken bij een ongeval met 83% kunnen verminderen.

3 Contrast

Kies de juiste uitrusting voor dag en nacht. Kies fluorescerende producten – bijvoorbeeld jack en overschoenen – voor betere zichtbaarheid overdag. Kies reflecterende producten voor betere zichtbaarheid in het donker. Fluorescentie werkt niet in het donker, want daar is UV-licht voor nodig. Reflectie werkt juist niet overdag. Reflectie is een krachtig middel voor zichtbaarheid in het donker, maar daglicht is veel krachtiger. Gebruik reflectie dus in het donker.

Samenvatting

Als je niet bewust iets doet om je zichtbaarheid voor automobilisten te verbeteren, en je valt niet op ten opzichte van de omgeving, dan is de kans groot dat je niet wordt opgemerkt. De basisregels van Bewuste Zichtbaarheid zijn cumulatief in hun werking. Als je tenminste iets wilt doen aan bewuste zichtbaarheid, kies dan voor 1 Dagrijverlichting. De volgende stap is om 2 Biomotion toe te voegen aan je fietsuitrusting. Bijvoorbeeld met fluorescerende schoenen, sokken, strepen op je broek of banden. De laatst stap is om 3 Contrast toe te voegen door de kiezen voor de juiste producten voor dag of nacht. Fluorescerend overdag. Reflecterend ’s nachts.

Goossens Borculo heeft diverse artikelen in het assortiment die bijdragen aan een goede zichtbaarheid bij daglicht en in het donker. HIeronder enkele producten uitgelicht:

 

dagverlichting_Bontrager_FlareR_Goossensborculo

Bontrager Flare R

Achterlicht met nacht- en dagzichtbaarheid tot wel 2km. Met extra opvallende intervalverlichting en makkelijk en snel USB oplaadbaar. Verkrijgbaar bij Goossens Borculo.

Bontrager Bootie RXL

Overschoen met zowel fluoriserende als reflecterende onderdelen. Dus zichtbaarheid overdag en in het donker. Doordat je voeten een van de meest bewegende lichaamsdelen zijn tijdens het fietsen, verhoog je met deze schoenen je zichtbaarheid aanzienlijk. Met waterdichte rits.

Sealskinz Lightweight Halo

Warme en waterdichte overschoen met verlichting aan de achterkant. De verlichting kan makkelijk uit de overschoen gehaald worden bijvoorbeeld om de overschoen te wassen of om de batterijen van de lamp te vervangen. Doordat je voeten een van de meest bewegende lichaamsdelen zijn tijdens het fietsen, verhoog je met deze schoenen je zichtbaarheid aanzienlijk.

Castelli Perfetto Vest

Extra zichtbaarheid door de fluorkleur. De voorkant en schouders zijn gemaakt van Gore® Windstopper® X-Lite Plus. De stof op de rug is Nano Flex Light voor betere afstoting van water met extra ademend vermogen.