Winterschoonmaak

Wat adviseren wij?

Een speciale winterschoonmaak tijdens de sneeuwval en ijzel van afgelopen maand? Ja zeker, wij kregen regelmatig de vraag van onze klanten: “Hoe kan ik mijn fiets nou het beste schoonmaken?” Met name eigenaren van mountainbikes, crossfietsen en racefietsen vragen zich af hoe ze hun stalen ros het beste kunnen verzorgen tijdens deze barre omstandigheden. Goossens Borculo zet een aantal tips voor de winterschoonmaak en producten voor je op een rij om goed gepoetst en gesmeerd voor de dag te komen.

BENODIGDHEDEN:

poetsdoek-winterschoonmaak

Poetsdoek
gebruik stevig materiaal dat niet gelijk kapot gaat wanneer het blijft haken achter bijvoorbeeld een tandwiel. Onze werkplaatsfavoriet is bovenstaande rol.

Bionet-winterschoonmaak

Bionet
dit biologisch afbreekbare schoonmaakmiddel wordt al jaren aangeraden bij ons in de winkel en werkplaats. Bionet kan verdund en onverdund gebruikt worden en is perfect om frame, ketting, tandwielen en andere bewegende onderdelen te reinigen en ontvetten.

Borstel-winterschoonmaak

Borstel
een cassetteborstel is handig om vuil tussen de tandwielen te verwijderen.

bbb_kettingreiniger--winterschoonmaak

Kettingreiniger
de ketting wordt door de borsteltjes geleid zonder dat je deze hoeft te demonteren. Alle vuil wordt snel en gemakkelijk uit de kettingschakels  geborsteld.

goossensblog_smeermiddel-winterschoonmaak

Smeermiddel
Gebruik een smeermiddel op olie- of waxbasis om je ketting, cassette en andere bewegende onderdelen goed te beschermen tegen roest en om slijtage te verminderen. En uiteraard om ongewenst piepen en kraken te voorkomen.

AAN DE SLAG:

STAP 1 GROF VUIL

Verwijder het ergste vuil van de fiets tijdens de winterschoonmaak met een zachte borstel en een sopje van water met Bionet, of met een tuinslang. Gebruik geen hogedrukreiniger. Indien er zout op de weg ligt, reinig je fiets dan direct na het fietsen! Zout vreet in dus wacht niet te lang met schoonmaken.

STAP 2 AANDACHT VOOR ONDERDELEN

Zodra het ergste vuil is verwijderd, kan je extra aandacht besteden aan bewegende onderdelen zoals ketting, cassette, derailleurs, kabels, naven, verende voorvork even goed nalopen om eventueel zand en zout te verwijderen.

STAP 3 SMEREN

Als de hele fiets schoon (en weer droog) is, is het tijd om te smeren. Dit voorkomt roest en houdt de boel soepel. Alleen de ketting dient goed gesmeerd te worden; draai tijdens het smeren je pedaal rond en schakel naar de verschillende tandwielen om het smeermiddel te verspreiden. Derailleurwieltjes worden op die manier ook meegenomen. Ook op andere bewegende delen kan je tot slot nog een kleine druppel smeermiddel aanbrengen, maar vooral niet teveel. Let op: zorg dat er geen vet op de remschijven of remblokken komt, want daardoor zal de werking van de remblokken afnemen! Mocht er toch per ongeluk vet op de remschijf terecht zijn gekomen, verwijder dit dan gelijk met bijvoorbeeld remreiniger.

Optioneel: wil je de volgende winterschoonmaak of poetsbeurt sneller klaar zijn? Poets dan je frame op met een wax of vaselinespray voor een extra vuilafstotende laag waardoor je de volgende poetsbeurt sneller klaar bent. Dit biedt tevens een beschermlaagje tegen zout.