Blog: Smeermiddel

Hou het soepel.

Smeermiddelen zijn er in ontelbare merken, soorten en maten. Welk middel je ook kiest, zorg in elk geval dat je ketting goed gesmeerd is. Draai tijdens het smeren je pedaal rond en schakel naar de verschillende tandwielen om het smeermiddel te verspreiden. Derailleurwieltjes worden op die manier ook meegenomen.

Vrijwel alle smeermiddelen bevatten een teflon die tussen de schakels van de ketting kruipt. Zodra het vet zich daar heeft kunnen verspreiden, kan je de rest van smeermiddel aan de buitenkant van de schakels met een doek verwijderen. Hoe meer overtollige olie er op de onderdelen zit, hoe meer vuil er aangetrokken wordt. Dit zorgt weer voor extra slijtage en dat wil je natuurlijk niet.

Veel smeermiddelen zijn verkrijgbaar in spuitbussen of in flacons waarmee je kan druppelen. Het nadeel van spuitbussen is dat het smeermiddel vernevelt en daardoor op andere delen komt dan dat je zou willen, bijvoorbeeld op je frame of remblokken.

Onze medewerkers gebruiken altijd flacons;

Dry Lube

Dry lube (PTF)
smeerolie voor droge weersomstandigheden, met een goede smerende werking, maar verminderd waterafstotend.

Wet Lube

Wet lube
smeerolie voor natte weersomstandigheden, met een hoge waterafstotende kwaliteit maar een wat minder smerende werking dan een Dry Lube.

Wax Lube

Wax lube
een smeermiddel op waxbasis met ultieme smeerkwaliteit. Belangrijk hierbij is dat je (bij het eerste gebruik) de ketting heel goed ontvet voordat je gaat smeren, anders blijft de wax niet zitten.